Wijsheid uit een wortel: al eeuwenlang prijzen Ayurvedische genezers in India de heilzame effecten van kurkuma, een wortel die gewrichten en spieren soepel houdt. Wat maakt de gele specerij zo bijzonder en hoe kun je zorgen dat je lichaam haar goed opneemt?
Een indrukwekkende geschiedenis
Kurkuma of geelwortel is afkomstig van de Curcuma longa plant, die gedijt in warme delen van India en China. De specerij heeft een lange geschiedenis als een belangrijk onderdeel van traditionele geneeswijzen, zoals Ayurveda en de traditionele Chinese geneeskunde. In India streeft Ayurveda naar een gezonde levensstijl via voeding, kruidenremedies, yoga, meditatie, massage en andere technieken. Kurkuma wordt er al duizenden jaren gebruikt omwille van zijn heilzame eigenschappen - geen wonder dat vooral currygerechten kurkuma bevatten.
Heilzame effecten en toepassingen
Een bijzondere wortel dus, maar waar is hij allemaal goed voor? Kurkuma staat bekend om zijn diverse gezondheidsvoordelen, waaronder het verlichten van ongemakken voor de gewrichten en het ondersteunen van een gezonde spijsvertering. Het actieve bestanddeel in kurkuma, curcumine, is verantwoordelijk voor die fijne gezondheidseffecten.
Hoe neemt je lichaam curcumine beter op?
Ook al voeg je meer kurkuma toe aan je normale voedingspatroon: dan nog wordt curcumine niet erg vlot opgenomen in je bloedbaan, omdat het snel weer wordt afgebroken in je spijsverteringskanaal.
Gelukkig kan je ook voor een kurkumasupplement gaan zodat de curcumine optimaal door je lichaam wordt opgenomen. Extra tip: Kurkuma combineren met boswellia en gember levert een combinatie van ingrediënten op die mee je gewrichten in vorm houden.